tisdag 11 mars 2014

det är allvar nu

Det har gått att strunta i det här en längre tid. Vi har kunnat vara nöjda med en timmas nedsläckt earthhour varje år och kanske lite källsortering. Alla har ryst över en vag "växthuseffekt", men det är så lätt att hålla ifrån sig då det är så långt bort och så luddigt. Det gäller inte oss.

Nu gör det det. Det gäller oss, våra barn och vår framtid.

Snälla ta er tid och läs detta. Jag ska försöka göra det så enkelt och kort jag kan. Ge er några raka tips som är lätta att genomföra.

GIFT

Våra grödor besprutas idag med massor av genmodifierande ämnen. Samt insektsdödande ämnen. Vindruvor innehåller till 98% rena gifter. Det hjälper inte att skölja dem. De som arbetar med dessa typer av besprutningar måste ha skyddsdräkter och gasmask på sig. Och detta ÄTER vi sedan. Har man inte råd att köpa allt på sin lista ekologiskt så rekommenderar jag att man prioriterar att köpa PAPRIKA, ALL SORTS CITRUS OCH VINDRUVOR ekologiskt. De är de mest besprutade sakerna i vårt hem idag.

Majs ligger högt på den listan också. Vilket leder till att popcornen vi har till fredagsmys här hemma visar sig vara en mysig cocktail av gifter som ändrar strukturen i min sons fortplantningsorgan. Dessutom om man poppar micropopcorn får man med sig massa kemikalier från den behandlade papperspåsen. Så ekologiska popcorn i rostfri kastrull är det som gäller nu mera.

Bananer har uppmärksammats och nu har flera stora matbutiker börjar ta bort besprutade bananer helt. Vi kan komma dit tillsammans med annan mat med. Efterfrågan och tillgång ni vet.

KONSERVERINGAR

Hudvårdsprodukter innehåller Parabener. Ett konserveringsmedel som är genmanipulerande och cancerframkallande och kan leda till sterilitet. Smörj in med naturliga ekologiska oljor istället. Kokosolja/smör är oslagbart. Billigt och bra.

Till er kvinnor: Er kropp lagrar all den här skiten och överför den till era barn. Även om det är tio år senare. De i sin tur lagar detta och för vidare det till sina barn.  Inte undra på att allergier, diagnoser på adhd och svårt att få barn ökar. Eller att alla får cancer till höger och vänster. När vi äter p-pillar kissar vi ut östrogen som reningsverken inte kan ta bort i sin process. Detta leder till att dricksvattnet är fullt av östrogen. För höga halter av östrogen leder till cancer och störningar i fortplantningsorgan hos våra pojkfoster.

PLAST

Plast är skit. Inget med plast är bra. Små microfiber ger sig ut på äventyr i våra hav när vi tvättar den (plasttryck på tröjor osv), när vi värmer mat eller dryck i plast eller dricker från tex nappflaskor i plast så frigörs hundratals inte så skitroliga ämnen som vi stoppar i våra barns kroppar. Nappar, drickmuggar, tallrikar osv. Det finns alternativ. Glasflaskor, rågummi, inga plasttryck, leksaker i ekoträ, tallrikar och muggar i rostfritt stål eller emalj. Gå med i gruppen Plastbanta på facebook och få massor med idéer och uppslag och fråga vad du vill. Alltid finns något svar.

PALMOLJA.

Det skövlas stora delar regnskog och planteras istället snabbväxande palmer som man sedan har till palmolja. Detta innebär att vi förstör, skövlar ned, jordens lungor. Vi dödar arter av djur som har sitt hem där. De kommer att utrotas om vi inte sätter stopp för detta. Palmoljan i sig är inget vidare nyttig för kroppen heller.

Palmolja finns i massa olika produkter. Bla GODIS (kexchoklad, polly, Marabou med många fler), LJUS (köp alltid hundra procent stearin), SNABBNUDLAR, schampon och annan hår och hudvård. Det döljer sig ofta bakom innehållsnamnet "Vegetabilisk olja". Sen kan det heta en mängd andra olika saker på innehållsförteckningen.

Andra namn för palmolja
  • Cetyl Palmitate and Octyl Palmitate
  • Elaeis Guineensis (Taxonomic name for palm oil)
  • Hexadecylic or Palmitic Acid
  • Hydrated Palm Glycerides
  • Palm Oil Kernel
  • Palmate
  • Palmitate
  • Anything with Palmitate at the end
Är troligen palmolja
  • Cetearyl Alcohol
  • Emulsifier 422, 430-36, 470-8, 481-483, 493-5
  • Glyceryl Stearate
  • Sodium Dodecyl Sulphate (SDS or NaDS)
  • Sodium Isostearoyl Lactylaye
  • Sodium Laureth Sulphate
  • Sodium Lauryl Sulphates
  • Steareth – 2 & Steareth – 20
  • Stearic Acid Vegetable Oil
 
Fota av denna lista och ha den med då ni läser på innehållsförteckningen. Tycker ni det är lite jobbigt? Tänk då att ni kanske inte kommer ha barnbarn på grund av detta. Det är allas vårt ansvar och vi KAN inte vara lata när det gäller våra barn, vår natur och våra djur. Det är din plikt att utbilda dig i dessa frågor. Jag svarar gärna på alla frågor ni har.

Det går inte att göra saker ogjort. Det vi har gjort är som det är. Men vi kan ändra våra framtida val. Tänk så enkelt som möjligt. Ta tre-fem minuter varje kväll och läs på. Googla på GMO, ftaler, pfoa, BPA, miljögifterplaster, gröna listan vs röda listan och palmolja.

Se filmen UNDERKASTELSEN och googla efter ett TED talk som heter "Toxic baby". Se "Den andra vågen" som sändes i SVT. De är alla klara och utan krånglig politik och de visar alla på samma saker: Vi måste göra något nu!

Ett litet steg i taget. För ingen kan göra allt på en gång. Börja med att köpa så mycket ni kan EKOLOGISKT, ta i alla fall EN eller två vegetariska kvällar i veckan till att börja med. Källsortera och gör det rätt. Annars spelar det ingen roll. Kolla innehållsförteckningar och byt ut er dyra ansiktskräm mot tex vetegroddsolja som är en mirakelolja som minskar rynkor, ärr och bristningar. Kallpressad, ekologisk sådan alltså (finns på hälsokosten).

Nu kör vi hår mot en friskare jord i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar